Моля изчакайте...

Блог

Как да напишете обява за работа, която ще привлече повече кандидати

Проучванията показват, че над 85% от служителите не харесват работата си. Този проблем започва веднага след обявата за работа. Малко фирми се фокусират върху обявата за работа и не успяват да напишат ясна и сбита обява. 
В тази статия ще говорим за обявяването за работа и нейното въздействие в процеса на наемане на работа. Всеки детайл в длъжностната характеристика е важен и затова ще ви дадем съвети.

1. Име на обява за работа

Средно 2 от 5 българи активно търсят нова работа. Когато извършват тези търсения, те използват ключови думи като IT специалист или обслужване на клиенти. Следователно длъжностната характеристика трябва да е ясна. Ако напишете заглавието и посочите позицията, кандидатите ще намерят по-лесно обявата и ще знаят за коя работа кандидатстват.

2. Изисквания

 

Тук ще споменете минималните качества и сертификати, които трябва да притежава кандидат за съответната длъжност.

Нереалистичните изисквания са основната причина, поради която хората не кандидатстват за работа. Статистиката показва, че жените ще кандидатстват за работа само ако отговарят на 100% от изискванията. За сравнение, мъжете ще кандидатстват, дори ако имат само 70% от изискванията.

Много компании очакват идеалния кандидат. Въпреки това новите служители могат да бъдат обучени и научени от по-опитни колеги. За да се съкрати процесът на наемане на работа, който отнема приблизително 27 дни, най-добре е да не пишете нереалистични изисквания в обявата за работа.

Например, за стартиране на работа, минималните изисквания трябва да бъдат обобщени на ниво образование, минимален опит в областта и познаване на чужд език. Много кандидати за набиране на персонал, когато пишат обява за работа за стартиране на работа, се отнасят към сегашното си ниво на опит и имат твърде високи изисквания от потенциални кандидати.

3. Задачи и отговорности

 

Всеки кандидат иска да знае какви отговорности ще има и какви ще бъдат ежедневните задачи. В този раздел има две често срещани грешки.

В първия случай кандидатите ще се откажат от работата, преди да прочетат всички отговорности. Не е нужно да преминавате през най-малките задачи в обявата за работа, можете да ги разкажете подробно в интервюто. Важно е да предадете най-подходящите и чести отговорности, които новият служител ще има, за да не заема цялата обява само с тази точка.

Във втория случай кандидатите могат да кандидатстват и дори да станат служители на компанията. След известно време мнозина осъзнават, че имат много отговорности, дори и да не са били включени в обявата или представени на интервюто. Проучване на Gallup показва, че само 50% от служителите знаят какви са очакванията на шефовете им за представянето и работата им.

 

За съжаление новите служители няма да могат да се справят с големия брой задачи, защото са очаквали нещо друго изцяло. В обявата за работа е от съществено значение да се поставят задачите и отговорностите в съответствие с ползите, но и с опита и нивото на работата.

4. Заплата и ползи

 

59% от българските кандидати смятат, че работодателите не пишат индикативна заплата в обявата за работа,  защото искат да спестят, като намерят кандидат, който ще приеме по-ниска заплата. На първото интервю над 30% от работодателите избягват да представят заплатата на кандидатите.

Обявяването на заплатата в секцията за обезщетения може да съкрати процеса на набиране на персонал. На интервюто ще получавате само информирани кандидати, които задават своите очаквания. Не е нужно да пишете точната заплата, а само ориентировъчна сума. Препоръчително е да се спомене, че заплатата може да се различава в зависимост от опита, уменията и сертификатите.

Други предимства, които привличат вниманието на кандидатите, са:

 • Абонаменти;

 • Плодове, кафе и сокове, предлагани от компанията;

 • Гъвкав работен график;

 • Работа от вкъщи;

 • 5. Подробности за компанията

 •  
 • Не пренебрегвайте този раздел от обявлението за работа. 9 от 10 кандидати ще кандидатстват за компания, промотираща своята марка. Обявата за работа е възможност за популяризиране на организационната култура и постижения на компанията.

  Въпреки това, много работодатели дори не дават името на компанията, когато изготвят обявата за работа. Тази грешка води до по-малко кандидати и може да затрудни процеса на набиране на персонал.

  Накратко разкажете за компанията и споменете нейната област и дейност. След това добавете подробности за организационната култура и най-важните постижения на компанията.

 • 6. Бъдете оригинални

 •  
 • Напишете обявата си възможно най-близо до комуникацията на служителите, към които сте насочени. Ако искате да привлечете млади кандидати, опитайте се да избегнете официалната комуникация. Обявата за работа не трябва да бъде верига от задачи и отговорности, а материал, чрез който говорите с хора, които искат работа във вашата компания. Важно е да използвате специализиран език за тази позиция, за да говорите на езика на кандидатите.
 • Заключение

  Обявяването за работа е един от най-важните инструменти, използвани в процеса на набиране на персонал. Следователно това оказва голямо влияние върху броя на кандидатите, качеството на кандидатите, но и степента на задържане на служителите.

  Обявата за работа трябва да е ясна и формулирана правилно. Не използвайте официален език, а обяснете на кандидатите какви са отговорностите и задачите, но и какви са ползите и заплатата. По този начин кандидатите могат да балансират този елемент и да вземат решение.

Категория : Съвети Дата: 2020-01-18 09:22:00